Multifoon
Stichting Multifoon is opgericht door Sinta Wullur en Jan Rokus van Roosendael om een westers gestemde 12-tonige gamelan in het leven te roepen. De composities van Sinta Wullur stonden vanaf haar beginjaren in het teken van gamelan. Na composities te hebben gemaakt voor westerse instrumenten waarin elementen en structuren van de gamelan verwerkt zijn, ontstond de behoefte aan instrumenten die de gamelanklanken kunnen produceren en waar het niet beperkt wordt door de vijftonige stemming wat eigen is aan de gamelan. Uiteindelijk kwam de oplossing in het chromatische gamelaninstrumentarium. In 1994 heeft ze deze gamelan ontworpen en laten maken door de gamelanbouwer pak Suhirdjan in Yogyakarta.
Fondsenwerving geschiedde door stichting Multifoon en er kwamen projecten rondom de 12-tonige gamelan tot stand. De focus was op het combineren van de gamelaninstrumenten met westerse instrumenten in nieuwe composities. Daarvoor werd Ensemble Multifoon opgericht, bestaande uit professionele slagwerkers en gamelanspelers.
Voor de uitbreiding en completering van het orkest is subsidie verleend door het Prins Bernhard Fonds en het Kersjes van de Groenekan Fonds. In mei 2001 heeft het Concertgebouworkest gebruik kunnen maken van dit instrumentarium in de ‘Gamelan symfonie’ van Peter Schat.
In de periode 2001-2008 maakte Multifoon deel uit van Stichting Raras Budaya. Samen met Elsje Plantema en Gamelan ensemble Widosari ontwikkelde het gezamenlijke projecten, waarvoor het ondersteuning ontving van het Ministerie van OCW.
Tussen 2010 en 2016 werden er geen projecten ondernomen.
Na deze lange pauze kende Multifoon een ware revival. In de productie ‘Temple of Time’ - in 2017 gecoproduceerd door het Holland Festival - kreeg de chromatische gamelan letterlijk en figuurlijk een andere vorm.
Na 2017 volgden andere projecten en won de gamelan aan bekendheid onder de naam Global Gongs. Op de website www.sintawullur.com en haar Youtube-kanaal is meer informatie te vinden.
In 2019 is Global Gongs Ensemble opgericht, bestaande uit een combinatie van amateur musici en doorgewinterde gamelanspelers. Zie kopje Global Gongs.
Projecten van Ensemble Multifoon
2021 Ritual Bells
Global Gongs: Muziektheater met koor en solisten waar de 350 jaar geschiedenis van Nederland en Indonesië bezongen wordt begeleid door de gamelan. Hiervan zijn zes uitvoeringen gegeven. O.a. in het Muziekgebouw in Amsterdam en in Korzo Den Haag. Compositie: Sinta Wullur.
2020 Ritual Bells
Concert ter herdenking van 75 jaar Nederlands Indië verloren, Indonesië geboren. Met teksten over de geschiedenis voorgedragen door Astrid Seriese, over de muziek. Vooraf aan het concert een optochtmuziek op de gamelan van de Grote Keker naar het Koninklijk Schouwburg in Den Haag. Compositie: Sinta Wullur.
2017
Temple of Time, een rituele compositie in de gonginstallatie waarin vier religies geëxposeerd werden. Holland Festival Proms 2017 in het Concertgebouw. Compositie Sinta Wullur.
2009
Indi Go, een compleet programma van de combinatie Indiase muziek en gamelan.
Hieruit voortvloeiend de gelijknamige CD. Compositie: Sinta Wullur en Martijn Baaijens.
2008
Daya en Ranjit, jeugdproductie Concertgebouw Kleine zaal in het kader van het India Festival. Compositie Sinta Wullur
Voor gamelan, sarod, bansuri, tabla’s
Erasmus’ Vrede’s Weeklacht, opdrachtcompositie ter gelegenheid van de 50ste uitreiking van de Erasmusprijs op 7 november in de Laurenskerk te Rotterdam.
Compositie van Sinta Wullur voor gamelan, kerkorgel en koor
Hollandse Rituelen, 2 composities van Martijn Baaijens en Sinta Wullur voor sarod en gamelan en voor bansuri, zang en gamelan, geschreven voor het gelijknamige festival op 18 april.
2007
Sita’s Liberation, opera voor gamelan, strijkkwartet, basklarinet, slagwerk, koor en solisten. Compositie Sinta Wullur. Uitgevoerd op het Internationaal Gamelan Festival Amsterdam in het lichthal van het Tropenmuseum.
2006
Van Oerklanken tot Hemelse Klokken, nieuwe composities en bewerkingen voor gamelan en slagwerk van Christina Viola Oorebeek, Andries van Rossem, Toek Numan,
Theo Loevendie, Pierre de la Rue en Sinta Wullur.
2005
Nieuwe Oogst, nieuwe composities van de jongste generatie. Studenten en net afgestudeerden van het conservatorium maakten composities voor de gamelan gecombineerd met basklarinet en viool. Composities van o.a. Peter Vigh, Almar Kok en
Jonas Bisquert.
2004
Folksongs, niet westers zingen werd gecombineerd met de gamelan, basklarinet en viool. Composities van Sinta Wullur, Keyla Orozco, Felipe Pérez Santiago, Benedict Weisser,Ton de Kruijf, Symon Clarke Ana Mihajlovic en Barbara Woof.
2003
The Golden Deer work in progress van de gamelanopera van Sinta Wullur.
2002
Gamelan meets Saxophones, Aurelia saxofoonkwartet gecombineerd met de gamelan.
Composities van Sinta Wullur, Vincent McDermott, Emma Carlé, Michael Norris, Philemon Mukarno en Joey Roukens.
2001
Als onderdeel van het project "Ikut Sang Surya", waar de chromatische gamelan gecombineerd werd met vocaal ensemble, basklarinet, tabla’s en blokfluit. Compositie Scene from the Ramayana voor gamelan en koor werd uitgevoerd.
1999
Ontmoeting van Twee Tradities. De gamelan gecombineerd met basklarinet, viool, zang.
Nieuwe composities en bewerkingen van traditionele Indonesische en westerse muziek.
Bewerkingen van Pierre de la Rue, Debussy, Sundanese muziek en nieuwe composities van Symon Clarke, Renadi Santoso, Jan Rokus van Roosendael.
1998
Gongs and strings. De gamelan gecombineerd met strijkkwartet. Het eerste project van Ensemble Multifoon. Composities van Hans Christian Déthlefsen, Hans van Zijp en Sinta Wullur.
1996
Gamelanhuis benefietconcert in de grote zaal van het Tropen Museum met premières van Sinta Wullur voor de chromatische gamelan gecombineerd met strijkkwartet.
1995
Project ‘Lingkaran’. Compositie van Sinta Wullur voor slagwerk en de chronatische gamelan uitgevoerd door slagwerkstudenten van het Conservatorium Amsterdam olv Jim Gordon.