21 dec 2011 ~ Professor Teeuw Prijs 2011

Op aanbeveling van een jury van deskundigen heeft het bestuur van de Stichting Professor Teeuw Fonds besloten de Professor Teeuw Prijs 2011 toe te kennen aan mevrouw Elsje Plantema als erkenning van haar bijzondere verdiensten t.a.v. de promotie van de gamelanmuziek in Nederland en het daarmede bevorderen van de culturele band tussen Indonesië en Nederland.

Datum: 21 december 2011
13:00 - 15:00 Bernard Haitinkzaal
Conservatorium Amsterdam

De Professor Teeuw prijs is een prijs voor mensen die contacten tussen Indonesie en Nederland gestimuleerd hebben. De prijsuitreiking zal plaatsvinden op 21 december in de Bernard Haitinkzaal van het Amsterdams Conservatorium. In 2011 staat de Professor Teeuw Prijs in het teken van muziek en/of wetenschappelijke studie van de muziek. Dit jaar wordt deze prijs uitgereikt aan Elsje Plantema omdat zij zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van de culturele relatie en uitwisseling tussen Indonesie en Nederland op gebied van cultuur en muziek. De Professor Teeuw Prijs bestaat uit een penning, een oorkonde en een geldbedrag van € 5000,-.

De Stichting Professor Teeuw Fonds is in 1991 opgericht ter gelegenheid van het afscheid van Professor A. Teeuw van het toenmalige Programma Indonesische Studiën, de wetenschappelijke uitvoering van het Cultureel Accoord met Indonesië. Het Fonds kent in principe om de twee jaar de Professor Teeuw Prijs toe, beurtelings in Indonesië en in Nederland, aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt met betrekking tot de bevordering van de relatie tussen Indonesië en Nederland. Deze verdiensten blijken uit publicaties of andere cultuuruitingen, welke voor een breed publiek toegankelijk zijn.

Informatie bij:
Drs W.R.A. ten Hoorn
Professor Teeuw Fonds, Postbus 95581, 2509 CN Den Haag,
tel: 06 23344851
e-mail: ptf@smhi.nl
website: www.professorteeuwfonds.nl

 

post_2011_12_Teeuw_02

Elsje Plantema

 

Elsje Plantema heeft de culturele verbinding met Indonesië weten te leggen en in stand houden. Zij werkt veelvuldig samen met Indonesische musici, dansers en dalangs, met wie zij diverse theatervoorstellingen op de Nederlandse en Europese podia heeft gebracht. Uit haar jarenlange inzet en initiatieven is het Gamelanhuis ontstaan, dat is uitgegroeid tot een plek waar gamelanspelers van verschillende ensembles, componisten en westerse musici elkaar ontmoeten, waardoor een creatieve impuls aanwezig blijft.

Elsje Plantema, musician, gamelan instructor and artistic leader of gamelan ensemble Widosari.
"A gamelanista who has thoroughly mastered the art to merge heart and head in a compelling experience for her audience." This is how popular music researcher Lutgard Mutsaerts described musician and gamelan instructor Elsje Plantema (1950) at the Professor Teeuw Award ceremony in 2011. Plantema was awarded for her efforts to promote gamelan as a living tradition, and as a music that is able to incorporate elements of other music traditions and sound experiments. Also, she instigated and stimulated artistic collaboration between musicians and researchers from all corners of the world, and is for a large part responsible for the conquest of the Netherlands by the rich palette of gamelan sounds that is by now known and appreciated internationally. 

 

post_2011_12_Teeuw_03

Threnody met Elisabeth Smalt op viool