27 Jan 2019 ~ Nieuwjaarsconcert

100 jaar Gamelanstudie – het unieke geluidsarchief van Jaap Kunst

In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat Jaap Kunst, de “stamvader” van alle Nederlandse gamelanspelers, voet zette op Javaanse bodem. Hij kwam voor een tournee met zijn muziekgroep en zou na acht maanden terugkeren naar Nederland. Zover kwam het niet: in de kratons van Midden Java hoorde Kunst de gamelan. Hij raakte zo gefascineerd dat hij besloot op Java te blijven om de muziek grondig te bestuderen.

In Surabaya kocht Kunst op afbetaling een fonograaf, een trendy apparaat om geluidsopnamen te maken, op wasrollen van vijf minuten.

Fonograaf met wasrollen

Met dit apparaat maakte hij zijn allereerste gamelanopnamen in het hof Paku Alaman, te Yogyakarta. Tussen veel gekraak en gesis horen wij de gamelanmuziek van weleer!
In de 15 jaar dat Kunst in Indië bleef groeide zijn wasrollencollectie uit tot bijna 400 exemplaren, met muziek van de hele Indische Archipel. Van violist en rechtsgeleerde werd hij de eerste grote etnomusicoloog ter wereld.

Hij publiceerde talloze artikelen en enkele grote standaardwerken over de muziek en werd de grondlegger van de Etnomusicologie. In zijn kielzog gingen Nederlanders voor het eerst zelf Gamelan spelen.

Music in Java - Jaap Kunst

Jaap Kunst geeft les in het Amsterdamse Tropenmuseum

Widosari speelt muziek uit de Paku Alaman, zoals Kunst die zelf hoorde. Met originele geluidsopnamen en oud filmmateriaal.

met medewerking van:
Dóra Győrfi (zang)
Mike Wardi en Riciani Belfor (dans)
Roland de Beer en Ton Söder (wasrolgeluiden, filmmateriaal)

Pura Paku Alaman

Lokatie: Het Gamelanhuis
Tijd: 15:00 uur tot 17:15 uur daarna borrel
Zaal open 14:40 uur
Toegang €10,- inclusief drankje. Gepast contant betalen! (geen pinautomaat)

UITVERKOCHT