Gamelan Ensemble Widosari speelt op 18 maart 2018 in de Oosterpoort te Groningen: Een ode aan Claude Debussy (1862-1918)
Claude Debussy en de Javaanse Gamelan
De wereldtentoonstelling van Parijs in 1889 was een eye-opener voor Claude Debussy, een jonge componist die net begon zich bekend te maken en zijn eerste composities gepubliceerd te krijgen.
Tijdens de tentoonstelling in 1889 vertoonden groepen van over de hele wereld de beste kunst, muziek, cultuur en manier van leven van hun land.
De net voltooide Eiffeltoren was het middelpunt van de tentoonstelling.
Bijzonder interessant voor de muzikanten die de expositie bezochten, was de tentoonstelling in het "Village Javanais".
De Java-tentoonstelling was een model kampong, dat alle aspecten van het communale dorpsleven demonstreerde, van landbouwpraktijken tot religie en entertainment.
Een belangrijk onderdeel van het religieuze en sociale leven van het dorp is de gamelan, muziek die al meer dan duizend jaar mondeling wordt doorgegeven.
Javaanse gamelanmuziek creëerde een sensatie bij Europese muzikanten.
Opeens een ontdekking van goed ontwikkelde, krachtige en mooie muziek die volledig buiten het westerse idee lag van wat muziek kon en zou moeten zijn.
Europese muzikanten brachten uren door met het luisteren naar gamelan, het overschrijven van melodieën en het onderzoeken van de instrumenten en hun stemmingen.
In een brief uit 1895 aan zijn vriend Pierre Louÿs, schreef Debussy:
" Maar mijn arme vriend! Herinner je je de Javaanse muziek, in staat om alles uit te drukken, elke schaduw van betekenis, zelfs onbenoembare tinten. . . hij laat ons tonicum en dominant lijken op geesten, voor gebruik door stoute kleine kinderen "
(Claude Debussy aan Pierre Louÿs (1893-1904), Henri Borgeaud [Parijs: Librairie Jose Corti, 1945]
Het Javaanse dorp, wereldtentoonstelling, Parijs 1889
Debussy Festival Oosterpoort – Ode aan een kleurrijke Franse grootmeester
In maart is het honderd jaar geleden dat Claude Debussy (1862-1918) overleed. Met zijn sprankelende, kleurrijke, soms mysterieuze muziek leidde hij de klassieke muziek in nieuwe banen. Pianowerken als ‘Préludes’ en ‘Suite Bergamasque’ en orkeststukken als ‘Images’, ‘La Mer’ en ‘Prélude à l’aprèsmidi d’un faune’ behoren tot de favorieten uit de klassieke muziek. Een week voor zijn honderdste sterfdag (25 maart 1918) brengen we een eerbetoon.
14.00 – 14.30: Gamelan muziek in de foyer kleine zaal door Ensemble Widosari
16.00 – 16.30: Gamelan muziek in de foyer door Ensemble Widosari o.l.v. Elsje Plantema
Traditionele Javaanse gamelan, de muziek waardoor Debussy zich liet inspireren tijdens de wereldtentoonstelling in Parijs in 1889.
Meer informatie op Facebook en de Oosterpoort