Mugi_Rahayu

GAMELAN ENSEMBLE MUGI RAHAYU

page_mugi_1c

Gamelanorkest Mugi Rahayu is een Javaanse  gamelangroep voor beginners en gevorderde amateurs. De groep bestaat uit ongeveer 12 spelers, die verschillende gamelan-instrumenten (leren) bespelen.
Gamelan spelen is veel meer dan het bespelen van een muziekinstrument. Als gamelanspeler ben je een schakel in een orkest, waarvan de verschillende instrumenten nauw met elkaar samenwerken. Luisteren naar de trommen (kendhang) en naar cues van andere instrumenten (bonang, rebab) vormt een essentieel onderdeel van het spleen.

Noten lezen is niet van belang, er wordt uit het hoofd gespeeld of met behulp van een eenvoudige cijfernotatie.

page_mugi_2c

Mugi Rahayu in het Concertgebouw

Mugi Rahayu repeteert in het Gamelanhuis, op Gamelan "Kyai Tambang Suka". Dit zeer uitgebreide instrumentarium werd in 1976 in Midden Java gebouwd. De gamelan-maker gaf het orkest haar veelzeggende naam die "De  eerbiedwaardige Overbrenger van Vreugde" betekent, naar Nederland mee.

Aan het eind van elk seizoen geeft de groep een concert in het Gamelanhuis, vaak in combinatie met Javaanse dans en/of andere instrumenten. Zo werd in 2011 naast Javaanse muziek een compositie van de Harrison voor saxofoon en gamelan uitgevoerd, met Yukari Uekawa (saxofoon) en gastspelers van Widosari, en in 2015 het Javaanse dansduet Karonsih door Wulan Dumatubun en Merel Plantema.

page_mugi_3c

Repetities
Groepsrepetities: wekelijks op maandag- of dinsdagavond.

Mugi Rahayu is opgericht door Elsje Plantema. Zij studeerde aan conservatoria in Nederland en Indonesië, en leidde sinds 1978 verschillende gamelanorkesten en -ensembles, waarmee zij talloze concerten, wayangvoorstellingen en dansproducties op de planken bracht. Elsje Plantema is als docent gamelan werkzaam aan het Conservatorium van  Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

Sinds 2013 worden de repetities geleid door door Michiel Niemantsverdriet en Wulan Dumatubun.

Mugi Rahayu staat open voor gevorderde en beginnende gamelan-spelers. Doordat de meest elementaire speeltechnieken in korte tijd kunnen worden aangeleerd kunnen cursisten al spoedig in orkestverband meespelen. Ervaring met muziekinstrumenten of notatie-systemen is niet nodig, bereidheid tot samenspel en goed luisteren wél! Er wordt zoveel mogelijk uit het hoofd gespeeld, zodat alle aandacht gericht wordt op de klinkende muziek.

Heb je interesse om mee te doen neem dan contact op met docent Michiel Niemantsverdriet (zie onder).

Meld je aan !

Michiel Niemantsverdriet
email: mugirahayu@gamelanhuis.nl

 

page_mugi_4c